Подготовка
Средно тешка
40 мин.
4 лица
-
Ги мешаме сите состојки со миксер. Добиваме каша слична како за палачинки. Кога e се убаво измешано посолуваме.
-
Земаме тепсија и ја мачкаме со масло. Истураме со црпалка за супа количество каша колку да се направи тенок слој како за палачинка.
-
Tепсијата ја ставаме во рерна (доколку немаме вршник). Кога слојот од кашата ќе се потпече и вцрви, ја вадиме тепсијата, премачкуваме слој масло, па вниматлно со црпалката истураме нов, тенок слој каша. Ова го повторуваме се додека не ја потрошиме цела каша.
Опишаниот рецепт е за Ѓомлезе печено во рерна.
Традиционалното Ѓомлезе се прави под вршник (сач).