Гравче тавче

Подготовка Лесна45 мин. 4 лица

  1. Навечер, ставете го гравчето во подлабоко тенџере и налејте млака вода. Следното утро гравчето ќе биде набабрено и подготвено за варење. Сѐ се вари на умерен оган. По кратко време ќе почне да врие и да се создава пена. 
    Некои велат дека оваа вода треба да се фрли поради тешко сварливите шеќери растворени во водата кои при конзумирање создаваат гасови. Но, истите овие материи се уништуваат и при долго варење на гравот, а за разлика од претходниот случај ќе го сочувате убавиот вкус на добрите материи растворени во водата. Значи – или оваа вода истурете ја и заменете ја со свежа, или продолжете со варење подолго време. (водата не ја фрлајте – одлична е за полевање цвеќе). 

     
  2. Додадете ловор, сол, бибер, сувите пиперки, цела главичка кромид и варете додека зрната не почнат да се распаѓаат.
     
  3. Во тава ставате маслиново масло да се згрее, додавате ситно сечкан кромид и пржите додека да порумени, потоа додавате лажица брашно, продолжувате да пржите додека да почне да мириса на пржен леб, па додавате црвен пипер.
    Пропржeте кратко за сѐ да се спои и тргате од оган.
    Внимавајте добро да се испржи брашното – треба да добие златно жолта боја. Во спротивно го попречува варењето и можете да имате проблем со киселини во стомакот. 
    Во земјен сад со помош на цедалка го ставете гравчето, посолувате и одозгора ја распоредувате смесата од пржењето. 

     
  4. Долевате малку од течноста од варењето. (Внимавајте – веќе е солена). Ги додавате и везените пиперки, целите чешниња лук и ситно сечканото нане.
     

Се потпекува во рерна околу 30мин. Кога ќе почне да создава кломбурци и да шири волшебен мирис…ГОТОВО Е!
Се служи веднаш, но со 
подеднаков ентузијазам се јаде и ладно.

СЕРВИРАЊЕ

Оди со секаква салата особено свилена туршија и бело овчо сирење. „Фрлете” одозгора и понекоја маслинка.



 


Потребни состојки:

10,5 кгр. тетовско гравче


1 главица кромид


3 чешниња лук

2 суви везени пиперки


1 китка нане


1 лажица црвен пипер

1 лажица брашно


1 поголем домат ситно исечкан 

200 гр маслиново масло
 
Сол

 
Црн бибер


Ловоров лист