ПИТУЛИЦИ СО ЛУК

Овој специјaлитет е карактеристичен за демирхисарско-битолскиот крај, каде е задолжителен дел од коледарската трпеза. Не само што не содржи ниту една состојка од животинско потекло, (Веган) ниту вештачки додатоци, туку ова е уште еден стар рецепт кој ќе ве збуни со својата едноставност и ќе ве воодушеви со богатиот вкус.


 

Подготовка   Средно тешка 120 мин. 6 лица

  1. Се прави тесто како за палачинки но погусто од брашно, минерална вода, сол и 1 кафенa лажичкa масло.
     
  2. Се пржат на керамичко или некое друго нелепливо тавче од двете страни како тортиљи.
     
  3. Во аван се толчи лукчето со сол и се прелива со врела вода. 
     
  4. Се редат ред питулици, се прска со масло се мачка со подготвената смеса со лук и се посипуваат ситно сецкани ореви. 
     
  5. Се сече на осминки и се прелива со останатата течност од лук вода и масло.

 

Ко-леде-леде паднало гре-де...

 



 

Потребни состојки:

300гр. брашно
(2 шољи за млеко)

200гр. минерална вода
(1 ½ шоља за млеко)
Ако немате минерална вода,
можете да додадете 
½ мала лажичка
сода бикарбона или
прашок за печиво.

200 гр. масло

1 кафена лажичка сол

1 цела главичка лук

150 гр. ореви
(многу ситно сечкани)