Шкето

Подготовка Средно тешка120 мин.

  1. Месото се пропржува на силно загреано масло од сите страни за да се зацрвени.
     
  2. Ситно исечкајте го кромидот и додајте ги во месото. Пржете додека да карамелизира кромидот, околу 10 минути. Додадете ги белите делови од младиот кромид, пржете уште 5 минути и на крајот додадете ги и зелените перки ситно исечкани. Додадете ги цели морковот, пашканатот и целерот (подоцна, кога ќе се сварат, отстранете ги). Пржете уште 5 минути.
     
  3. Магдоносот се мие убаво, се сечка крупно и се додава во пржењето.
    Се додава вода колку да се покрие месото.

     
  4. Се вари на тивок оган додека да се свари месото (околу 45 минути).
    Во тава ставате една лажица масло и една лажица брашно. Се пропржува додека не добие убава жолта боја и пријатен мирис, по што додаваме половина лажица црвен пипер. Тавата се трга настрана, се додаваат 200 грама вода, убаво се промешува и се сипува во тенџерето со месото. Посолуваме, додаваме бибер и оставаме да вари додека да се згусне околу 5 минути.

Сервирање

Традиционално, ова јадење се служи со топло лепче и овчо кисело млеко.

 


Потребни состојки:

500 гр јагнешко месо,
исечено на поголеми парчиња

1 главичка кромид

2 моркова

2-3 страка млад кромид

1-3 китки магдонос (македон)

1 супена лажица брашно

1 комплет за супа
(морков, пашканат, целер)

бибер во зрно

сол

црвен пипер

2-3 лажици масло