Аландити

Во ресторанот на хотелот „Тутто“ Ајша ќе ви приготви уште еден заборавен македонски специјалитет. Велат дека најбарана им е питата сарајлија, а од благите најчесто се нарачуваат аландити. За помалку упатените, аландитите или како што уште ги нарекуваат, валангии, се подготвуваат од брашно, вода, сол, путер и, по желба, мелени или толчени ореви.

 

Подготовка Лесно 90 мин. 4 лица

  1. Оригиналниот рецепт вели дека еден килограм брашно се замесува со половина литар млака вода и шеќер до густина на тесто за палачинки.
     
  2. Потоа, на голема замастена тава се става тестото со црпалка и се запечува од двете страни. Исто како и палачинките.
     
  3. Испечените кори се редат во тава и секоја се попрскува со стопен путер и засолена вода по желба.
     
  4. На секоја трета кора се додаваат толчените/мелените ореви. Кога целото тесто ќе се испече и ќе се наредат сите кори, се сечат како баклави и се запечуваат малку во рерна.
     

Начинот на подготовка многу потсетува на тури-потпечи, односно ѓомлезе, со таа разлика што корите тука се благи и многу подебели.

Современата домашна трпеза е создадена од комбинација на разни влијанија, оној стариот патријархален, по малку и ориентален начин на подготвување храна, измешан со „придобивките“ на современото општество - брзата кујна, зачинета со влијанија на европските.

Приказната за Ајша многу личи на нашата современа домашна трпеза и
е само една од илјадниците приказни скриени низ македонските села.

Впрочем, жената на овие наши простори секогаш била оценувана по својата кујна, грижата за семејството и како столб на куќата.

Тие едноставно ќе ви се насмеат и ќе ве прашаат: „Како сте по дома?“

 



 

Потребни состојки:

1 кг брашно

½ л млака вода

1 кафена лажичка шеќер

150 гр сецкани бадеми

150 гр сецкани ореви

250 гр путер