Наутлија-лепче
со единствен вкус


Ароматичното лепче наутлија, што традиционално се подготвува за празниците Рожденство и Успение на Пресвета Богородица, идеално се надоврзува со полните, богати и силни мириси и бои на доцното лето и раната есен.

Кога зборуваме за ретките подзаборавени вкусови на македонската, домашна трпеза, сосема неправедно би било да го заобиколиме лепчето наутлија, што традиционално се подготвува за Мала и за Голема Богородица во јужните краеви на Македонија, особено во струмичкиот крај.

Мојата прва асоцијација кога ќе се спомене ова лепче е колоната жени во манастирите „Водоча“ и „Велјуса“ кои, носејќи грстови разнобојно цвеќе во црквата, ја носеа и традиционалната погача подготвена од квас од наут. Лепчињата беа во разновидни форми, со умешни декорации, посипани со шеќер или сосема мазни и обични. Покрај прекрасната арома, овој леб има и неодолив единствен сладникав вкус, кој совршено оди со сирење, но и со нешто слатко. За Преображение, на пример, ова лепче традиционално се јаде со сирење и со грозје. Кој пробал, знае за што зборувам. Неговата подготовка е релативно едноставна. Велам - релативно, оти состојките, како и за сите вистински нешта, се малку ама внимателно дозирани и умешно комбинирани. Секако, важен е „фатот“ на домаќинката и, се разбира, вештината и добрата среќа да се погоди квасецот. Оти тоа е клучниот фактор за да направите наутлија. Како и за секој квас, најважна е топлината и токму затоа овој леб се прави во летните месеци, иако со малку напор може да го месите и зиме, со таа разлика што квасот ќе мора да го ставите во подзагреана рерна. Така и во студените зимски месеци може да уживате во еден типично есенски вкус.
 

Подготовка лесна 180 мин. 4 лица

  1. За квасот: 200 до 300 грама наут се меле крупно, се става во еден сад и се попарува со зовриена вода и малку сол. Се меша со дрвена лажица и садот се остава цела вечер на топло. Наредниот ден го добиваме квасот.
     
  2. Се зема половина килограм бело брашно на кое му се додава квасот и вода колку што е потребно, па сè се меша со лажица за да се соедини. Се остава 1-2 часа на топло да стаса и потоа се меси.
     
  3. Кога тестото ќе стаса, се додава уште еден килограм брашно, малку сол, вода по потреба и повторно се меси и се остава да кисне половина час во загреана рерна на 50 степени.
     
  4. Откако ќе стаса, тестото се пече околу 45 минути на 200 степени.
     

Потребни состојки:

200 до 300 грама наут

сол

млака вода

1 ½ кило бело брашно